Veronica Reime

Et press om "perfekte" babyer

  • 13.03.2017 kl.21:20

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I skyggen av den store debatten om kroppspress for unge jenter, er det et annet press som kan bli (og egentlig allerede er) veldig farlig om det får fortsette å vokse. Det er noe jeg har lagt merke til og gått og tenkt på en stund nå, og det skremmer meg veldig. Som ung jente har jeg som veldig mange andre kjent på press rundt utseendet mitt. Da jeg ble mamma, tenkte jeg at denne typen press ikke eksisterte i denne verdenen. Der tok jeg kraftig feil. 

Det har vært snakk en stund om mødre som ønsker å føde små barn, men det var da jeg leste denne saken, at det sprakk for meg. Som om vi ikke er nok fikserte på vekt og tall angående oss selv, så har altså dette fokuset også flyttet seg over til vekten på barna våre når de blir født. Det er så ufattelig galt at jeg har nesten ikke ord. Uskyldige babyer som er fulle av kjærlighet til oss, og vi håper på at de skal ha et lavt tall på vekten. De søteste har jo det. Eller? Nei. Det er så mye fokus på at vi skal ha små mager som gravide, føde bittesmå barn og ha flate mager kort tid etter fødselen. Jeg hadde en liten mage som gravid, Linéa ble født gjennomsnittlig og jeg ble veldig fort slank igjen. "Heldig" kalte mange meg. Jeg følte meg utrolig heldig også, men ikke for de overfladiske grunnene. Jeg var heldig fordi jeg hadde et fint svangerskap hvor jeg hadde muligheten til å spise godt, og trene både gravidyoga og svømme masse. Ingenting av dette var for å holde meg slankest mulig eller for å føde et minst mulig barn. Jeg spiste godt, variert og masse for å gi Linéa best mulig næring. Jeg trente for å bli sterkest mulig til fødselen, og for å komme meg raskt slik at jeg var i god form til å ta vare på datteren min etterpå. Vekt var ikke i tankene mine engang. Det var aldri et fokus. Det var heller ikke maten eller treningen som gjorde at jeg hadde en liten gravidkul, det var helt enkelt gener. Da Linéa ble født, var jeg også heldig. Jeg var heldig fordi hun ble født helt frisk, og gikk fint opp i vekt akkurat som hun skulle. Jeg gikk fort ned i vekt etterpå, og det endte faktisk opp med at jeg ble undervektig. Jeg skulle faktisk ønske at jeg heller hadde litt ekstra på kroppen, for jeg følte meg ikke fin i det hele tatt. Jeg følte meg faktisk mer svak og usunn. Det aller viktigste for meg både under graviditeten og etterpå var at Linéa var frisk og hadde det bra, og at jeg var sunn og sterk nok til å ta vare på henne. Det er her fokuset bør ligge. Det er hjerteskjærende å tenke på at noen finner på å spise mindre for å prøve å "slanke" babyen som ikke er født enda, eller at de selv ønsker en liten gravidmage fordi det ser "finest" ut. Ikke bare er det en grusom tanke å ha, men det er store helsemessige risikoer for barnet som følger med en slik tankegang. Skal vi sette barna våre i fare for våre egne egoistiske og overfladiske behov? Det er så feil på alle måter at det får meg til å se rødt. 
Noe annet som virkelig gir meg klump i magen er at om noen tenker slik før ungen er kommet til verden, hvordan kommer de til å tenke etter hvert når h*n vokser opp? Jeg har lagt merke til noen skremmende trender på Instagram, som jeg føler kommer mye av den samme tankegangen. Det hele handler egentlig om hvordan vi objektiviserer små barn. Nå kommer kanskje noen av dere til å mene at jeg kaster stein i glasshus ettersom jeg selv deler bilder av datteren min, men jeg mener det er store forskjeller innenfor dette området. Det er ikke mange år siden vi så på mødre i USA som meldte de små jentene sine på skjønnhetskonkurranser, og himlet med øynene i vantro. Vi gjør det vel egentlig enda. Det som nå foregår på Instagram synes jeg ikke er noe særlig bedre. Jeg drar ikke alle under én kam her, for det er så utrolig mange fine profiler som jeg også følger, som bidrar med mye positiv inspirasjon og hverdagslykke. Det er disse profilene jeg fordyper meg i, det er dem som gir meg noe. De inspirerer og sprer positiv energi, og jeg lærer noe av dem. De gjør meg stolte av å være en del av denne "mammaklubben". 

Det er likevel en stor andel profiler som deler bilder av babyene sine som er så redigerte at de ser uekte ut. Her snakker vi hud som er glattet ut og øyne som er redigert så skarpe at det ser ut som de skal poppe ut av mobilskjermen. Disse bildene får flere tusen likes. Hva kommer de ungene til å tenke om de en dag får se bildene mammaen deres stolt la ut av dem, og de ser at de har blitt redigert til den graden at det ikke ser ekte ut lenger? Var de ikke pene nok for mammaen sin? Andre kler opp fireåringen sin som om hun skulle vært 14, ofte for å matche mammaen sin som går i en kort kjole og med en choker rundt halsen. Noen poserer på bilder i undertøy, imens de holder på babyen sin. Undertøy + baby = masse likes. Ungene blir rene objekter som brukes for popularitet. #Baby på Instagram får flere likes enn både #dogs, #cats og #cupcakesJeg deler selv bilder fra mammalivet på min Instagram, og da også bilder av datteren min. Jeg elsker å fotografere og fange fine øyeblikk, og da faller det meg naturlig å dokumentere mammalivet. Den herlige hverdagen som mamma. Jeg tenker likevel veldig nøye over hva jeg legger ut, og hvordan ting blir vinklet. Når jeg legger ut bilder av Linéa ønsker jeg å formidle et fint minne, en stemning, eller bare hvor herlig mammalivet er. De fleste av bildene er fra turer ute, reiser eller andre opplevelser. Jeg vil at Linéa skal kunne se på bildene og tenke at jeg knipset bilder og la dem ut fordi vi hadde en fin dag sammen, og at hun var fornøyd og koste seg. Jeg ønsker ikke at hun skal se på dem og tro at jeg følte det var nødvendig å redigere henne til det ugjenkjennelige eller kle henne opp til noe hun ikke var. En lykkelig datter og alt jeg er så heldig å få oppleve sammen med henne, er hva jeg ønsker å dele og formidle til resten av verden. Jeg håper at jeg kan inspirere på den måten istedenfor.   

Vi skal være en trygg base som alltid gir dem bekreftelse på at de er gode nok, og som gir dem tro på seg selv. Det må være skummelt å vokse opp i dette samfunnet, og jeg nekter å være en av dem som bidrar til å skape et press for min egen datter. Jeg ønsker ikke å gjøre henne til et objekt og få henne til å tro at det er alt hun er, slik som samfunnet gjerne kan komme til å gjøre. Hun er så mye mer enn det. Jeg vil heller ikke være en av dem som legger press på andre mødre for å se slank og "perfekt" ut. Jeg vil være sunn, sterk og smart, og spre positiv energi. Og viktigst av alt: være et godt forbilde for datteren min. Hverken vårt eget eller barnet sitt utseende skal komme foran helsen til den lille. Det skal egentlig ikke komme foran noe som helst. Vi har et ansvar for å gi dem de beste forutsetningene for et friskt og godt liv. Jeg er ikke ute etter å "ta" noen, og jeg tror heller ikke at noen med vilje ønsker å være en del av dem som skaper dette presset, men jeg tror det er viktig å få øynene opp litt. Det som foregår er skremmende, usunt, trist og farlig, og det rammer det kjæreste vi har. 

 

Gjerne lik og del innlegget ♥

 

Følg bloggen på facebook HER for flere oppdateringer!

Instagram: @veronicareime

Snapchat: veronicacr

#mamma #mammablogg #baby #barn #hverdag #familieogbarn #foreldre

7 Kommentarer

Charlotte

13.03.2017 kl. 21:38
Fine bilder :) og bra innlegg ;)

Marlene

13.03.2017 kl. 22:17
Jeg er helt enig med deg, selv legger jeg ikke ut noe av min hvor man kan se ansiktet.

Blir litt dårlig av alle disse som "selger" ungene sine, hvor barna skal posere i all verdens klær, også skal bildene deles hos alle mulige nettbutikker, hvor barna blir dradd med ut i kulla i alt for lite klær, osv.

Men når vi snakker om kroppspress blant babyer, så er dessverre helsesøstre med på å bidra til dette. vi fikk beskjed på 11 månederskontroll om å kutte ut nan (helsedirektoratet anbefaler nan frem til 1 år, ikke vanlig melk før det), vi skulle kutte det ut fordi det var for mye kalorier. gutten er 1 år nå, og helt i toppen på vekt, høyde og hodeomkrets. men her velger helsesøster å kun legge vekt på at vekten er høy, mens han er tynn som en strek. helt perfekt proposjonert i forhold til seg selv. jeg driter i hva hun mener om det, her velger jeg å stole på at jeg vet bedre, og om jeg vil, gir jeg han nan til han er 2, men altså, er det dette fokuset helsesøstre skal ha? greit nok om det hadde vært enorm overvekt som hadde ført til at barnet slet med å bevege seg, lære å krabbe eller gå. Har dessverre hørt flere tilfeller hvor folk har fått beskejd om å "slanke" babyer helt nede i 4 mnd. alder. en baby som fullammes. det er ikke rart det er kroppspress når man må passe på kaloriene til så små barn.

Synne

13.03.2017 kl. 22:52
"Uskyldige babyer som er fulle av kjærlighet til oss, og vi håper på at de skal ha et lavt tall på vekten. De søteste har jo det. Eller? "

Hva skal dette bety? at de søsteste allerede er lave på vekten, men de som veier mer ikke er like søte? Ville vurdert å skrive om setningen om du mener noe annet en det som kommer frem for hvordan du har ordført deg selv her.

Veronica Reime

13.03.2017 kl. 22:59
Synne: Det er veldig ironisk, beklager om det ikke kom godt nok frem :-) Om du leser hele innlegget så kommer det veldig tydelig frem hva jeg mener om det.

Kristoffer

13.03.2017 kl. 23:12
Jeg synes i utgangspunktet at det å dokumentere oppveksten til et barn på internett er en uheldig ting å gjøre, og spesielt om barnet brukes som et middel for å få popularitet på sosiale medier som du skriver om her. Hvorfor legger du da ut bilder av barnet ditt på instagram, facebook og blog? Er det ikke for å få oppmerksomhet og for å oppnå popularitet? Som du skriver så det er viktig å få øynene opp litt. Det som foregår er skremmende, usunt, trist og farlig, og det rammer det kjæreste vi har. Det kan også være lurt å se innover sånn at man ikke selv rammer det kjæreste man har, og er med på å skape usunne holdninger på sosiale medier. Mener ikke å angripe deg på noen måte, ønsker bare å påpeke en dobbeltmoral som er veldig tydelig fra mitt ståsted.

Veronica Reime

14.03.2017 kl. 00:05
Kristoffer: Takk for godt innspill! Jeg skjønner at du kan se på det som dobbeltmoralsk. Poenget jeg prøver å få frem er at enkelte velger å bruke barna til å formidle usunne og overfladiske verdier. Jeg synes det er positivt å spre inspirasjon og dele tips, råd og lærdom gjennom sosiale medier. Det er så utrolig mange flinke der ute som fremmer sunne idealer, og som gir meg motivasjon og inspirasjon. De når ut med gode budskap, og det synes jeg er fantastisk. Vi kan ha ulikt syn på om en skal dele bilder i det hele tatt og ikke, det er helt greit å være uenige. Jeg ønsker i hvert fall at når jeg deler noe så skal det handle om sunne og gode verdier og idealer, ikke overfladiske ting. Jeg ønsker å inspirere til å ta med barn ut på tur i naturen, reise, dra på ulike aktiviteter med de små, få deg en utdanning, og generelle råd og tips. For dette er noe jeg brenner for, og kan stå for. Hadde jeg gjort dette for popularitet hadde bloggen sett helt annerledes ut. Men jeg ønsker å stå for mine egne verdier. Det er når noen blir så opphengt i det overfladiske at de begynner å slanke seg under graviditeten eller redigerer huden til barnet sitt, at det begynner å blinke rødt i varsellampene mine. I mine øyne er det en stor forskjell på dette.
Tusen takk for kommentar! Ha en fin kveld :-)

krist.in

14.03.2017 kl. 14:49
Såå bra skrevet!

Skriv en ny kommentar

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no
hits