Veronica Reime

Spørsmål og svar: baby og studier

  • 26.06.2016 kl.13:00

Først litt fakta: Jeg skal begynne på mitt tredje år på lektorstudiet etter sommeren, et femårig masterprogram. Det er et tøft studie som krever mye, vi har endel obligatorisk oppmøte og prøver som må bestås for at vi skal få gå opp til eksamen. Jeg har engelsk som hovedfag og norsk som breddefag, som er de to største fagene. Linéa ble født 13. juni 2015, og da rakk jeg akkurat å fullføre alle mine eksamener for det skoleåret. Den 23. august 2015 var jeg tilbake på skolebenken. Jeg tar studiet på fulltid og har akkurat de samme kravene og eksamenene som resten av klassen. Jeg skal svare så godt jeg kan på spørsmålene deres, men husk at vi alle er forskjellige. Jeg vil ikke at dere skal se på dette som en fasit, gjør det som er best for dere selv. Nederst i innlegget vil jeg legge igjen noen linker til tidligere innlegg som kanskje kan være nyttige for dere å lese ♥

Økonomi: Dette er noe veldig mange lurer på, og det skjønner jeg! Det er veldig mye å sette seg inn i, og ikke like lett å vite hvor en skal begynne. Jeg får ikke noe støtte fra NAV annet enn vanlig barnetrygd som alle automatisk får. Jeg hadde jobbet meg opp til foreldrepenger, og fikk derfor ikke engangsstønad. Jeg får foreldrestipend som vil si at det du vanligvis får som fullt lån blir omregnet til stipend, hele beløpet. Dette kan du få selv om du tar permisjon fra studiene i ett år, og må ikke tilbakebetales. Det gjelder kun det første året, etter det får du forsørgerstipend som vil si at en del blir stipend (litt større del enn vanlig stipend) og resten lån. Studielån er heldigvis det beste lånet en kan ha! Og jeg har faktisk veldig mye mindre studielån enn mange andre som ikke har fått baby i studietiden. 

Permisjon: Jeg hadde den vanlige mammapermisjonen frem til skolen begynte, da tok samboeren min over hele fellesperioden i tillegg til den vanlige pappapermen. 

Barnepass: Ettersom Sindre hadde permisjon fra jobben og skrev på bachelor var han hjemme med Linéa hver dag imens jeg var på skolen. Han hadde kun noen få timer han måtte være på skolen på fredager, og da hadde jeg fri. Vi var veldig heldige med at det klaffet så bra! Vi er et godt team. Det hendte noen ganger at Sindre hadde  for eksempel noen møter i forhold til bacheloren sin, og da passet enten mammaen til Sindre eller mammaen min henne. Jeg har også hatt henne med meg på skolen. Det fungerte veldig bra! Vi har fått en utrolig trygg og fin baby som er veldig glad i mennesker ♥ Les mer om det positive ved tilknytning til far HER

Skoletid: Jeg gikk på skolen mandag-torsdag, og en vanlig dag så slik ut: 10-12 eller 8-10 og 12-14. Jeg hadde altså alltid bare to timer, eller fire timer med to timers pause mellom. Og fri hver fredag! Jeg var altså like lenge borte fra henne i begynnelsen, som nå. Eneste unntak var at nå når hun har blitt så stor så valgte jeg å lese mer på skolen sammen med studiegruppen i eksamenstiden, istedenfor hjemme alene når hun hadde lagt seg. Det gikk veldig fint! 

Amming: Jeg ammet alltid om morningen før jeg gikk og i den lange pausen mellom forelesningene, og så pumpet jeg meg slik at Sindre kunne gi det imens jeg var borte. Som regel trengte hun ikke mat imens jeg var borte fordi hun sov veldig mye, og fordi hun alltid fikk påfyll rett før jeg gikk. Så hun ble ikke avhengig av flaske fremfor pupp. Jeg ammet Linéa frem til hun var ett år. 

En vanlig dag: Ammer Linéa - pumper meg - leser litt pensum - steller meg og drar til skolen - forelesning - drar hjem i pausen - forelesning - hjem og tilbringe resten av dagen sammen med Linéa (babysvømming hver mandag) - lese pensum etter at Linéa er i seng. Repeat! Vi har vært veldig flinke til å finne på masse forskjellig sammen, men dette er altså utgangspunktet i hvordan hverdagen så ut. Med litt variasjon selvfølgelig! Jeg har laget en videoblogg fra en vanlig dag hos oss HER.

Det sosiale: Som jeg har nevnt før så føler man kanskje at man står litt i midten når det kommer til det sosiale. Du har en fot innenfor hos de vanlige studievennene, og en fot inne hos de andre mødrene. Man får ikke vært med på alt det sosiale, hverken med studentene eller mødrene. Nå snakker jeg utifra at jeg ikke har hatt ett års permisjon fra studiene. Hadde jeg hatt det så hadde jeg selvfølgelig hatt mye mer tid på dagen til å være med på barseltreff osv. Og så er det selvfølgelig litt hva du gjør det til selv. Jeg hadde studiegruppe og fikk meg gode venninner der. Noen sosiale ting på kveldstid fikk jeg vært med på, og ellers passet jeg bare på å være sosial på skolen. Jeg merket selvfølgelig en forskjell fra tidligere ettersom jeg dro hjem i pausene og ikke hadde så god tid til å stå og prate etter forelesninger. Ellers var vi mest sosiale med andre mødre og babyer gjennom babysvømming og babysang som vi gikk på. Så selvfølgelig merkes det at jeg ikke har vært like sosial med andre som er i min situasjon! Men igjen, så er det andre som ikke studerer som ikke er det heller. Det jeg savner mest ved det sosiale før jeg fikk barn er å være spontan. Kunne si ja til ting uten å planlegge lenge før. Det merkes spesielt når jeg studerer og er i en setting hvor de fleste sosiale ting blir gjort spontant. Men alt i alt synes jeg det er helt greit slik jeg har det! Naturlig nok vil jeg tilbringe mest tid sammen med den lille familien min. Og jeg føler at jeg har funnet en god balanse mellom studier, venner og familie. 

Lesing: Noe av det tyngste ved å studere med baby er at du må lese på tider hvor du gjerne er veldig trøtt og sliten, som for eksempel før hun våkner eller etter at hun har lagt seg. Det kan være ganske slitsomt! I begynnelsen går det ganske greit for da sovnet hun alltid igjen etter at jeg hadde ammet henne om morgenen, og jeg kunne lese litt før det var tid for å dra til skolen. Hun sov gjerne på ettermiddagen også, som ga meg ekstra tid til å lese. Etter hvert som hun ble større sovnet hun ikke igjen etter første amming, og hoppet over ettermiddagsluren. Da var det bare etter at hun hadde lagt seg om kvelden at jeg fikk ledig tid til å lese. De krever bare mer og mer jo større de blir. En fordel er at med en liten baby så kobler du lettere ut pensum når du ikke leser, og da får du et klarere hode til å ta inn ny kunnskap når du leser. Mange oppnår like gode eller bedre resultater når de har en liten baby fordi du blir mer strukturert på lesingen. Du har kanskje større motivasjon enn før og leser effektivt på den tiden du har, fordi du vet at det er den eneste tiden du har ledig. Tidligere kunne du kanskje bruke hele dagen på å lese med hyppige netflix pauser. 

Barnehage: Vi valgte å bruke studentbarnehagen fordi vi har hørt mye bra om den og den ligger rett ved skolen min, så det blir veldig lettvint å levere henne når jeg drar på forelesninger. Jeg synes det blir en veldig koselig ting at vi drar sammen til barnehage og skole. Hun har fått både plass og avdeling tildelt i studentbarnehagen. Når vi kommer hjem fra ferien skal vi faktisk komme på besøk og få se hvordan det er der. Dem jeg har snakket med virker utrolig hyggelige, så jeg føler meg trygg på at vi har valgt en god barnehage. Det er en friluftsbarnehage med fokus på turer og gård, og det tror jeg kommer til å bli utrolig bra for henne! 

 

LES OGSÅ:

JEG KLARTE DET

HVORDAN KLARER DU DET?

HAR JEG ØDELAGT LIVET MITT?

DET HAR GÅTT FOR LANGT

JEG GIKK NED 18 KILO

DET VERSTE SOM KUNNE SKJE

DET MÅ FEIRES

ET HELT SPESIELT ÅR

STUDERE MED BABY - DETTE MÅ DU VITE!

 

Følg bloggen på facebook HER for flere oppdateringer!

#mamma #mammablogg

6 Kommentarer

Siri

27.06.2016 kl. 16:20
Så kjekt å kunne lese litt utfyllande svar! Vi vurderer å få barn sjølv om eg er student (han jobbar 100%) og er så fint å sjå at det faktisk kan gå an :)

Veronica Reime

28.06.2016 kl. 14:34
Siri: Så kjekt å høre at du likte svarene Siri!<3 Masse lykke til med barn og studier! Jeg heier på deg<3 God klem

Maha

28.06.2016 kl. 11:48
bra innlegg :)

Synes du skriver så bra "tommel opp"

Lurer på en ting, du sa jo at du pumpet deg. husker du hvor mye du fikk da linea var rundt 9/10 måneder? Jeg pumper selv og har en gutt på 9 måneder. Ville bare vite hvor mye det er normalt å få ut melk når de har blitt så store. Melken blir jo gjerne mindre og mindre når de begynner å spise annen mat :)

Håper du tar deg tid å svare.

Tusen takk, klem <3

Veronica Reime

28.06.2016 kl. 14:57
Maha: Tusen takk, snille deg! Det var veldig kjekt å høre<3
Jeg husker dessverre ikke hvor mye jeg fikk ut, beklager :-( Jeg hadde veldig mye melk, men det ble såklart mindre etterhvert. Linéa var veldig kresen på fast føde, så da gikk ikke melken min like mye ned som den ville gjort på en annen unge som spiste masse fast føde! Så det er vel ganske individuelt <3
Beklager at jeg ikke kunne være til noe bedre hjelp :-( Håper du finner utav det! Kos deg masse med lille gutten din, og nyt sommeren<3 God klem!

Maha

28.06.2016 kl. 17:13
tusen tusen takk for svar <3

Men husker du kanskje hvor mye du fikk sist? Det er ikke lenge siden linea ble 1 år...Du ammet jo til hun var 1 eller?!?

I like så. Og god sommer <3

Veronica Reime

27.07.2016 kl. 23:16
Maha: Jeg ammet til hun var 1 år ja, men jeg husker dessverre ikke hvor mye jeg pumpet :-(
Håper du har hatt en fin sommer<3

Skriv en ny kommentar

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no
hits