Veronica Reime

Studere med baby - dette må du vite!

  • 20.06.2016 kl.00:01

Hei dere! Jeg får ofte spørsmål om det å studere med baby er noe jeg vil anbefale. Noen er allerede gravid og lurer på om de skal fortsette studiene, mens andre planlegger å bli gravide i studietiden. Dette synes jeg er utrolig vanskelig å svare på, ettersom vi er forskjellige og takler ting på ulike måter. Det kommer jo også litt an på studiet du tar, hvordan babyen er, og ikke minst hvor motivert du selv er! Siden jeg vil hverken anbefale eller fraråde å studere imens du har en liten, så tenkte jeg å dele noen punkter jeg tenker kan være nyttige for dere å vite når dere eventuelt skal ta en avgjørelse: 

- Du blir rett og slett nødt til å være mer rutinert, strukturert og effektiv. Ellers går det aldri rundt! Det krever disiplin, og etter hvert blir du ganske god på det. Dette er noe av det aller mest positive, og jeg er ganske stolt over hva jeg får til i hverdagen gjennom å tilegne meg disse egenskapene. Tidligere kunne jeg sitte hele dagen med leksene fordi jeg drev med masse annet innimellom. Nå vet jeg at jeg kanskje bare har en time her og en time der, og den tiden er gull verdt. Så da blir det effektiv jobbing den tiden jeg har, og så er det tilbake i full mammarolle etterpå. Du blir ganske god på planlegging! Disse egenskapene kommer veldig godt med videre i livet, og jeg føler egentlig at jeg hoppet over barselboblen og rett inn i livet som travel småbarnsmor som jobber etter leggetid og skviser inn masse ærender, husarbeid og besøk i helgene fordi det er da det er mest tid. 

- Du har ditt eget fristed. Du har et sted hvor du kommer alene og studerer noe sammen med andre som interesserer seg for det samme som deg. Du får bryne hodet ditt litt på andre ting enn bleier og babymat, og det er veldig godt å få litt utfordringer på et annet plan også. 

- Alltid ligg i forkant. Uansett hvor god du er til å planlegge så kan du ikke forutse når en tann, en ørebetennelse eller en brystbetennelse kommer snikende på. Vær forberedt på at veldig mye uforutsett kommer til å skje. Vi kan dessverre ikke styre når våkenettene kommer, og det er dager du ser at det bare er totalt umulig å få lest noe som helst. Derfor er det veldig viktig å henge med fra dag én, og helst ligge litt i forkant. Det kan fort hope seg opp mye pensum om du utsetter ting, og plutselig får uventet sykdom eller dårlige netter midt i en eksamensperiode. Da er det veldig greit med alt som er blitt gjort på forhånd! 

- Dårlige lesetider. Med en ny sjef i hus får du forståelig nok ikke bestemme lesetidene dine selv lenger. Nå er det klokken 6 om morningen og etter 8 om kvelden som er de tidene du har best tid til å få gjort lekser. Det er kanskje ikke akkurat da du er mest våken og klar i hodet til å stupe i pensumbøkene, det er i hvert fall ikke jeg. Det er ganske tungt og lite motiverende å måtte tvinge hjernen til å konsentrere seg og ta inn ny kunnskap når du er stuptrøtt. Men det går! 

- Lite sosialt. Du er ikke den typiske studenten som blir med på to for en på torsdager og spillekvelder lenger. Det er mye sosialt ved å studere, men det er sjeldent du har mulighet eller i det hele tatt orker å være med. Når de andre spiser lunsj sammen eller sitter i grupper og jobber i fritimene så må du løpe hjem for å amme. Eller når de står utenfor skolen og skravler etter forelesning så vinker du fort hadet for mammafingrene kribler etter å klemme på den lille. Fokuset og tankene dine er et litt annet sted, og det kan hende at du føler du er litt på en annen planet enn dine medstudenter. 

- Går glipp av barseltreff. Ikke nok med at du går glipp av mye av det sosiale med de andre studentene, så får du heller ikke vært med så mye på barseltreff med andre mødre. Dette er som regel tidlig på dagen, da du sitter på skolebenken. Det er kanskje ikke så farlig i begynnelsen, men etter hvert som lille blir større kan det være greit å omgås andre babyer. I tillegg er det jo veldig godt å kunne snakke med andre som har babyer! 

- Kortere barnehagedager. Du er kanskje mer borte enn andre mødre i begynnelsen, men du tar det igjen når de begynner i full jobb. Du har kanskje et par timer forelesning, leser gjerne litt etterpå på skolen, og kan fortsatt hente ungen din tidlig i barnehagen og ha god tid sammen. Du er mye mer fleksibel. Tenk så herlig! 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

- En tryggere baby. Er pappa hjemme på pappaperm imens mor er på skolen, så er babyen deres heldig! Det blir faktisk en tryggere baby av å tilbringe mye tid og knytte nære bånd med både mor og far. Det merkes veldig at Linéa har blitt en veldig trygg og fin baby. Husk at de fleste leger får baby i studietiden, og da er det pappaen som går hjemme med lille imens mor er på skolen. Og de har vel litt peiling på hva som er bra og ikke! Jeg fant en utrolig god artikkel om akkurat dette som dere gjerne kan lese HER.

- Savn og dårlig samvittighet. Det er tungt å gå fra babyen din når hver eneste nerve i kroppen skriker etter å holde, nusse og lukte på den lille. Jeg gråt mine modige mammatårer de første gangene, og jeg syntes alltid det var ekstra tungt etter helgene når jeg hadde gått hjemme et par dager med Linéa. Jeg sitter på forelesning med en vond klump i magen, den dårlige samvittigheten som alle mødre kjenner på iblant når de er ute av døren uten babyen. Etter hvert fant jeg ut at det var vondere for meg enn for henne, og at jeg måtte senke skuldrene litt. Hun sov jo fra jeg dro til jeg kom hjem! Jeg syntes fortsatt det var litt trist å vinke hadet, men jeg måtte ikke konstant presse tårene tilbake lenger. Jeg vil alltid savne Linéa, sånn er det å være mamma. Når jeg er ferdig på skolen kan jeg ikke komme meg fort nok hjem, løpe inn døren og ta Linéa opp i armene mine.

- Folk er veldig positive. Det kan kanskje føles litt rart å ha med en baby på universitetet, og jeg husker at jeg var redd for at folk skulle syntes det var plagsomt. Men de er mye mer positive enn du tror! De blir mer imponert over at du faktisk gidder å dukke opp med en baby på slep, og at du gjør en såpass stor innsats for å henge med på studiet. Det er mer inspirerende enn irriterende. Jeg ble bare møtt med smil og gode blikk, og fikk ikke inntrykk av at noen irriterte seg over godlydene hennes. Alle har generelt vært veldig interesserte og hyggelige, og det setter jeg veldig pris på!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

- En stor motivasjonsfaktor. Det er ingen tvil om at motivasjonsfaktoren er mye større når du har en liten baby. Nå gjør du det ikke bare for deg selv lenger, men også for den lille. Linéa er i hvert fall min største motivasjon til å stå på og ikke gi meg. For hver eneste eksamen jeg tar tenker jeg at det betyr raskere ut i jobb, og en stabil, trygg fremtid for lille gull. Jeg har aldri satt så mye pris på karakterene mine som jeg gjør nå, fordi jeg vet hvor mye arbeid det ligger bak å i det hele tatt komme seg gjennom pensum. Jeg har aldri vært så stolt og lettet over å fullføre en eksamen som det jeg var da jeg var høygravid, og nå etter at jeg har fått henne. Ingenting kan måle seg med å dra inn til skolen og levere eksamen, med Linéa på armen, og deretter feire med is på terrassen. Aldri har jeg fått en større premie enn det! 

- Du får tid til mer enn du tror. Selv om livet ditt består for det meste bare av baby og skole, så får du faktisk tid til mer enn du tror. Jeg er overrasket over alt jeg har fått gjort i løpet av dette året. Jeg har vært med i studiegruppe på skolen, gått på både babysang og babysvømming med Linéa og hatt tid til familie og venner. Det blir selvfølgelig litt sjeldent at jeg får vært med venninner for eksempel, men jeg har fått tid til det. Her også gjelder det å være litt tidlig ute med planlegging! Vær litt frempå og avtal både med studiegrupper og venninner når det passer best å møtes, slik at du kan planlegge alt annet rundt det. På den måten får du tid til det meste! 

 

Følg bloggen på facebook HER for flere oppdateringer!

#mamma #mammablogg

LES OGSÅ:

JEG KLARTE DET

HVORDAN KLARER DU DET?

HAR JEG ØDELAGT LIVET MITT?

DET HAR GÅTT FOR LANGT

JEG GIKK NED 18 KILO

DET VERSTE SOM KUNNE SKJE

DET MÅ FEIRES

ET HELT SPESIELT ÅR

 

10 Kommentarer

Marie

20.06.2016 kl. 10:17
Hei! Jeg skal være lærling nå til høsten og fant også ut at jeg er gravid. Jeg har takket ja til lærlingeplassen og det betyr at jeg må flytte ca 2 timer unna hjemplassen min, og lurer på om du kanskje har noen erfaringer og råd om det? Studie er vell omtrent det samme bare jeg blir å jobbe og får en liten slunt med penger for det itillegg til stipender og slikt :) men får du støtte gjennom nav også? Hvor lenge var du hjemme før du var på skolebenken igjen? Og fikk du engangsstønad eller foreldrepenger? Jeg er mest bekymret for økonomien da den ikke er helt på topp for både meg og barnefar. Barnefar skal selvsagt flytte sammen med meg og finne seg en jobb. Lurer egentlig på det meste som har med økonomi og gjøre, om du har noen erfaringer og råd om dette som du vil dele blir det til stor hjelp for meg :)

Lykke til videre og stå på! :)

Veronica Reime

21.06.2016 kl. 11:37
Marie: Gratulerer så mye med graviditeten!<3 Jeg får ikke noe ekstra støtte fra NAV, annet enn vanlig barnetrygd som alle automatisk får, men jeg får foreldrestipend. Det første året med babyen får du alt det som vanligvis er fullt lån og stipend omregnet slik at hele beløpet blir stipend. Etter det første året går du over fra foreldrestipend til forsørgerstipend, og da blir en litt mindre del stipend og resten lån. Jeg fødte 13. Juni etter siste eksamen og var tilbake på skolen igjen 23. August, som var normal skolestart. Jeg fikk foreldrepenger fra jobben frem til faren overtok permisjonen når jeg begynte på skolen :-D Det beste du kan gjøre er å ta en telefon til Lånekassen og høre, de er veldig hjelpsomme. Og det er jo supert at du tjener litt på å være lærling!
For å spare penger kan du for eksempel kjøpe barneutstyr og klær på FINN, mange gir ut gratis der også. På babyshop kan du for eksempel hente gratis bleiedunk, og det er flere steder som Apotek1 og Rema 1000 som gir ut gratis babypakker med litt forskjellig til babyen hvis du går inn og bestiller (bare google det). Jeg vet at det kan være trangt om pengene, men mitt beste råd er å leve nøkternt og hele tiden være bevisst på pengebruken. Det hjelper jo veldig at barnefaren jobber! Det kommer til å gå så bra<3
Håper alt ordner seg! Masse lykke til, heier på deg <3 God klem

Natalie

20.06.2016 kl. 12:23
Hei! Vi e akkurat begynt å prøve, med tanke på at æ har 9 år igjæn på skole passa det oss veldig fint. Men lurer på hvosdan det er med økonomi ift høgskole? Får man støtte fra nav eller må man jobbe ved siden av? "Barnefar" er i full jobb med god økonomi, men rekker akkurat etter husleie og det man ellers må betale.

Veronica Reime

21.06.2016 kl. 11:41
Natalie: Jeg får ikke noe ekstra støtte fra NAV, annet enn vanlig barnetrygd som alle automatisk får, men jeg får foreldrestipend. Det første året med babyen får du alt det som vanligvis er fullt lån og stipend omregnet slik at hele beløpet blir stipend. Etter det første året går du over fra foreldrestipend til forsørgerstipend, og da blir en litt mindre del stipend og resten lån. Heldigvis er studentlån det beste lånet du kan ha! Og jeg har faktisk veldig mye mindre lån enn mange andre som ikke har fått baby :-D
Masse lykke til med prøvingen, krysser fingrene for en skjønn liten bebis<3 Mange klemmer!

fotogleden

20.06.2016 kl. 14:18
Så fint innlegg! :) Du er flink!!

Veronica Reime

21.06.2016 kl. 11:42
fotogleden: Tusen takk, gode deg<3

Maja

20.06.2016 kl. 22:11
Jeg ble gravid 1. Året på videregående, og fikk akkurat fullført det. Da de andre skulle begynne på skolen meldte jeg meg opp på nettstudier, og både jeg og faren fikk være hjemme. Jeg har nettopp hatt siste eksamen på 2. Året videregående, og er utrolig stolt! Godt å vite at jeg ikke henger etter med ett år skole!

Veronica Reime

21.06.2016 kl. 11:47
Maja: Så flink du er <3 Imponert! Ja, tenk så herlig å vite at du ikke henger etter. Det krever mye jobbing, og du er kjempesterk som klarer det<3 Lykke til videre, heier masse på deg!

Marianne

21.06.2016 kl. 03:05
Er utrolig hva man får til om man vil og må. Har selv akkurat fullført 2 året på høyskolen og bestått. Har ei lita ei på 7 mnd'r. Første eksamen fikk jeg levert 3 uker etter hun hadde kommet til og leverte en nå nylig. Men er som du sier ligge på forskudd og være flink til å planlegge.

Tine

21.06.2016 kl. 09:49
Lurer også på det med økonomi. Hvor mye støtte man kan få med en samboer feks?

Skriv en ny kommentar

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no
hits