Veronica Reime

Ikke legg skylden på Sophie Elise!

  • 09.12.2015 kl.18:35

De aller fleste har fått med seg innlegget "Hvorfor i all verden skal vi støtte Sophie Elise Isachsen?"  (direktelink) som nå skaper store oppslag på flere blogger og nettaviser. Det er ikke den unge jenten i meg som rynker på nesen når jeg leser dette krasse innlegget, det er heller mammaen i meg. Det er ingen tvil om at vi befinner oss i et samfunn med mye påvirkning på flere kanaler. Jeg har selv vært en tenåringsjente som har opplevd press og blitt påvirket, og jeg bekymrer meg ofte for hvordan Linéa kommer til å ha det i sine tenåringsdager. Likevel er det ikke Sophie Elise jeg bekymrer meg for, og jeg synes det er en utrolig billig vei å gå når du angriper og beskylder en enkelt person. 

Som foreldre er det vårt ansvar å lære døtrene våre gode verdier, bli selvstendige og følge sitt eget hjerte istedenfor å blindt kopiere alle andre. Jeg vil i hvert fall lære min datter at hun godt kan få lov til å klippe lik pannelugg som Camilla i A klassen, men det vil ikke endre henne som person. Jeg vil bevisst gi henne flere komplimenter for personligheten og handlingene hennes enn jeg gjør for utseendet, nettop fordi det er det som er det viktigste. Å bli påvirket av samfunnet og menneskene rundt oss går det ikke an å komme unna, men det er vår jobb som foreldre å trene opp ungene våre til å møte disse påvirkningskreftene med fornuftige øyne. Jeg vil lære henne at hvordan du er mot andre sier mye om deg selv, og det er dette som er det viktigste. Jeg ønsker at hun skal bli påvirket og inspirert, finne ut av hva hun liker. Prøve og feile, finne seg selv. Det er noe alle tenåringsjenter må gjennom. Det er min oppgave som mor å sette meg ned med henne, snakke om det hun er opptatt av og det hun lurer på. Veilede og støtte. 

Jeg begynte tidlig med å være opptatt av hvordan jeg ville se ut. Jeg nektet å gå i noe annet enn kjoler, og brukte det både sommer og vinter. Jeg klippet pannelugg fordi jeg ville se ut som Hermine i Harry Potter og maste til meg en leopardbukse fordi Spice Girls jentene brukte det. Likevel vokste jeg opp til å være en omsorgsfull, smart og engasjert jente med gode verdier. Akkurat som Sophie Elise har. Jeg vil lære min datter å ikke dømme, men se med åpne øyne. Det er så mye mer ved et menneske enn bare utseendet. Uansett hvor klisjé det høres ut, så skal du ikke dømme en bok etter omslaget. Jeg hadde håpet at samfunnet hadde kommet litt lenger enn denne trangen til å sette noen i en bås. Akkurat som jeg skrev i et tidligere innlegg (direktelink) hvor mange så på ung mor som synonymt med dårlig mor, så ser visst en del av samfunnet på et fint utseende som et tegn på lav intelligens. Det går ikke an å være opptatt av både sminke og hår i tillegg til flyktningkrisen og pelsdyrnæringen. Alt er ikke svart hvitt lenger. Selvfølgelig er det mange av leserene til Sophie som lar seg inspirere på utseendefronten, men så bidrar hun til så mye mer også. Jeg tror mange av leserne blir inspirert av den beintøffe stå-på viljen hennes og evnen til å få drømmene sine til å gå i oppfyllelse. Hun har aldri oppfordret noen til å fikse på utseendet sitt, heller det motsatte. Det hun har oppmuntret til er blant annet at alle burde lære seg førstehjelp, og er dermed med på å bidra til et tryggere samfunn. Hva om det er din datter som plutselig trenger førstehjelp, og venninnen hennes hadde tilfeldigvis vært på kurs ettersom hun leste på bloggen til Sophie at det hadde vært lurt. Satt litt på spissen. Sophie påvirker leserene til å tenke litt lenger enn hvilken countouringbørste de skal bruke, og får dem til å engasjere seg i saker de kanskje aldri hadde syntes var interessante om hun ikke la dem frem på bloggen sin. Takket være henne er det nok flere fjortenåringer som spiser ett par mindre påskeegg i påsketider fordi de nå vet at det er palmeolje i dem. Vi som foreldre burde være glad for at viktige debatter blir tatt opp på kanaler som også barn og ungdom oppsøker. Hvor mange tolvåringer bryr seg om å sitte og se på nyhetene? Det er ikke mange.

 Det vil alltid komme eksempler på noen med sterk påvirkningskraft. Vi skal selvfølgelig se med kritiske øyne og ikke ta alt for god fisk, men å direkte mobbe noen for det blir veldig galt. Jeg synes derimot det positive ved Sophie er at hun har vært åpen om ting rundt utseendet sitt, og det at hun en tid har vært sykelig opptatt av å fikse på seg selv. Ungdommen trenger et friskt pust av åpenhet og skjønne alvoret rundt slike tanker. Det er ti ganger bedre enn alle reklamer og annonser som er retusjert til det ugjenkjennelige uten å legge ved noe informasjon rundt alt som er fikset på. Eller ta for eksempel alle instagram kontoene som ser ut som glansbilder av et utseende og et liv vi alle drømmer om. Vi sluker det rått uten å tenke over hvor mye som kan være tilgjort og hvor mange filter som har blitt lagt på. Jeg husker jeg leste en gang om en godt trent jente som viste sine vanlige poseringer opp mot sine instagram poseringer, hvor sistenevnte viste utrolig mye mer markerte muskler. Det er utrolig hvor stor forskjell rett posering, lys og vinkel kan gjøre. Det er ingen som skriver under bildene sine alt arbeidet de har gjort for å få til det perfekte bildet. Og så trener vi hver dag og lever på protein shakes for å se ut som dem, noe som er uoppnåelig. Leserne til Sophie Elise vet i hvert fall at ingen er født med så lange dådyrvipper, og at store, fyldige lepper er en sjelden vare blant norske jenter. 

 Jeg velger i hvert fall å ikke skylde på Sophie Elise, og om hun fortsatt blogger i fremtiden så skal datteren min få lov til å lese hvis hun vil. Jeg har såpass tro på at jeg klarer å oppdra en reflektert og fornuftig datter. 

 

Hilsen en rosablogger/mammablogger som er over gjennomsnittet interessert i sminke og klær i tillegg til å være masterstudent og samfunnsengasjert. 

4 Kommentarer

marialeversen

09.12.2015 kl. 18:58
Utrolig bra skrevet Veronica! Er veldig enig med deg :-)

Veronica Reime

09.12.2015 kl. 19:00
marialeversen: Takk Maria!<3 Kloke jenter ;-)<3

Mirella

10.12.2015 kl. 00:25
Jeg tror dette er det eneste skikkelig fornuftige jeg har lest oppi hele denne debatten selv. Det er så feil å legge skylden på én jente, én blogger. Ihvertfall om man leser bloggen hennes.

Utrolig bra skrevet, kjenner meg veldig igjen i mammatankene dine ettersom jeg har en datter på vei selv!

Veronica Reime

10.12.2015 kl. 00:32
Mirella: Ååh så kjekt å høre! Nå ble jeg glad<3 Er så enig med deg!
Tusen takk!<3 Gratulerer så mye med en liten jente på vei! Masse lykke til med alt du har i vente, ønsker deg alt godt <3 God klem :-)

Skriv en ny kommentar

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no
hits