Veronica Reime

5 tips til en god fødsel

  • 12.07.2015 kl.14:43

Jeg har blitt spurt om å dele mine tips til en god fødsel, men jeg vil først og fremst påpeke at dette er ingen fasit. Jeg er så absolutt ingen ekspert, men jeg kan i hvert fall dele de rådene som hjalp meg! Det går ikke an å forberede seg 100% og du vil aldri føle deg helt klar, men når dagen kommer så vet kroppen hva den skal gjøre. Mitt beste tips er å ikke gå rundt og bekymre seg for mye og la det oppta tankene dine i hverdagen. Rett fokuset mot å ta vare på kroppen din, den er det viktigste verktøyet. Og ikke minst opprettholde en positiv tankegang! Her er mine fem beste tips:

- En sterk kropp: Som sagt er kroppen det viktigste verktøyet, og det gjelder å ta vare på den så godt som det lar seg gjøre. Tenk deg at du skal gjennomføre et maraton og trenger å styrke kroppen til det. Etter hvert som magen vokser vil det kanskje bli vanskelig å trene slik du pleide før, og da gjelder det å finne nye alternative måter å trene på. Jeg fikk faktisk stor motivasjon til å trene når jeg var gravid nettop fordi jeg prøvde ut ting jeg ikke pleide å gjøre, og dette gjorde det ekstra gøy. Og det at jeg skulle gjennom en fødsel og komme meg raskt for å ta vare på ungen min etterpå var i hvert fall mer en nok motivasjon til å stå på! Jeg svømte to ganger i uken (til det var 6 uker igjen og det anbefales å ikke være i basseng pga infeksjon), gikk på gravid yoga og gikk turer. Dette fungerte veldig bra for meg, og er noe jeg anbefaler sterkt til andre gravide! Bor du i Stavanger/Sandnes området anbefaler jeg Atha Yoga. De har yoga senter både i Stavanger og Sandnes. Jeg elsket gravid yoga timene der, og gleder meg allerede til å begynne på mamma yoga hvor den lille er med til høsten! 

Her er jeg 24 uker på vei og i topp form når det kom til svømmingen. 
 

- Sorter ut skrekkeksemplene, finn ditt fokus: I dagens samfunn med sosiale medier er det jo mulig å finne informasjon om absolutt alt. Dette kan være positivt, men også veldig negativt. Hvis du googler fødsel kan det komme opp ganske masse skremmende. Selvfølgelig er det viktig å være klar over hva en fødsel går ut på og at det kommer til å bli endel smerter, men du trenger ikke å strø salt i såret. Å sitte å se på masse programmer om fødsel på tv og lese fødselshistorier med masse komplikasjoner gjør ingenting godt. For hva er det som blir vist på tv og blåst opp stort på nettet? Jo de historiene der ikke alt går helt på skinner. Når du er gravid så er det også mange som vil dele sin egen fødsel med deg, eller noen som har hørt at det og det skjedde under noen de kjenner sin fødsel. Det er faktisk lov å si ifra at du ikke vil høre om det. For å høre om hvor mange andre som har revnet eller bæsjet på seg under fødselen kan virkelig ikke være godt for noe. Jeg ønsket bare å snakke om alt rundt fødselen med lege og jordmor, samt gå på svangerskapskurs. Det er viktig å finne ditt eget positive fokus og holde deg til det, sile ut alle skrekkeksemplene. Vær klar over at det finnes komplikasjoner, men ikke bruk energien din på å bekymre deg. Skjer det noe uventet er det ikke din jobb å finne utav hva du skal gjøre, det er derfor jordmor er der.

- En god fødsel med mental trening: Av alt du kan lese om fødsel, så anbefaler jeg virkelig En god fødsel av Birgit Semundseth! Jeg hørte først om den da Marna brukte den som et middel til å overkomme fødeangsten sin på Bloggerne. Nå hadde ikke jeg fødeangst, men etter å ha lest litt om den syntes jeg den hadde et veldig fint perspektiv og bestemte meg for å prøve den. Den er veldig lettlest og enkel å forstå. Den tar for seg litt hva som skjer i svangerskapet, fødselens faser, partnerens rolle, samt kunnskap om mental trening. Det følger også med en lydfil du kan laste ned på mobilen og lytte til. Det var et veldig bra verktøy å bruke, og jeg og Sindre lyttet til den sammen endel ganger før vi skulle sove. Det er beroligende musikk og tar for seg alle fasene i fødselen og forklarer teknikker du kan bruke for å avspenne kroppen mellom riene slik at du får samlet opp mest mulig krefter. Jeg tenkte at jeg aldri kom til å klare det under fødselen, men jeg fikk faktisk til å avspenne alle de punktene de snakket om på lydfilen mellom riene. På denne måten fikk jeg spart opp mest mulig krefter, og det er gull verdt!

Jeg kjøpte min på Ark, men den finnes nok i de fleste bokhandlere eller på nett! 

- Tenk gjennom ønsker, men ikke planlegg: Det kan være lurt å sette seg inn i hvilke alternativer du har av ulike hjelpemidler under fødselen. Tenk gjennom hva som kan hjelpe deg til å takle smerten og få en best mulig fødselsopplevelse. Hvis du går til jordmor under graviditeten kan du få et ark hvor du fyller ut dine tanker og ønsker for fødselen. Jeg skrev for eksempel at jeg ønsket å prøve akupunktur og badekar som smertelindring hvis det ble en veldig langtrukken fødsel. Jeg ønsket kalde kluter istedenfor varme. Og at jeg ikke ville ha epidural, men kunne prøve lystgass. Jeg skrev også at jeg hadde et behov for å hele tiden få vite hva som skjedde og hvorfor. Arket ble gitt til jordmor når vi kom inn, og hun var utrolig flink til å følge mine ønsker. Jeg visste hele tiden hva som skjedde og hvorfor, og det er noe jeg satte veldig pris på.

Å snakke med dem som du skal ha med deg på fødselen og dele tanker er veldig viktig. Jeg ga for eksempel beskjed om at jeg ikke ville bli tatt på for det takler jeg ikke når jeg har vondt, men at Sindre gjerne kunne holde frem hånden sin slik at jeg kunne holde i den om jeg følte for det. Vi snakket om hva som motiverte meg slik at han lettere visste hva han kunne si under fødselen som ga meg mer krefter. Jeg sa også at jeg ville bli minnet på å slappe av mellom riene, skifte stillinger og at jeg måtte spise eller drikke hvis det ble en lang fødsel.

Så kommer jeg kanskje til det viktigste: ikke planlegg! En fødsel er uforutsigbar, og du kan ikke kontrollere hva som skjer med kroppen din. Den kan ikke planlegges, og du må derfor ikke bli skuffet om det ikke blir slik du hadde tenkt. Å føde et barn er fantastisk uansett hvordan fødselen blir! 

- Jordnøttolje: Denne har jeg skrevet om i et innlegg tidligere HER. De to siste månedene smørte jeg meg nedentil med jordnøttolje for å gjøre huden mer smidig og forhindre å revne under fødselen. 80 % revner nedover mot endetarmen, og jeg revnet ikke noen ting. Det er selvfølgelig mange ting som kan spille inn på dette da så jeg sier ikke at alt er takket være denne oljen, men det skader jo ikke å prøve det? Studier fra blant annet Australia og Canada viser at det var færre rifter hos kvinner som masserte mellomkjøttet før fødselen enn hos gravide som ikke gjorde det. Dere kan lese mine tanker om fødselen på forhånd HER, og fødselshistorien min HER

0 Kommentarer

Skriv en ny kommentar

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no
hits